Rundveekeuring

Vrijdag 13 juli, Festivalterrein
vanaf 10.00 uur

Rundveekeuring
De Rundveekeuring is één van de traditioneel onlosmakelijke onderdelen van het Zuidenveld. Op deze keuring worden de beste koeien pinken en kalveren uit de zuidoosthoek van Drenthe gekeurd op hun exterieur, door een onafhankelijke jury elders uit het land. Het keuren op exterieur houdt in dat dieren worden beoordeeld worden op hun frame, robuustheid, uier en benen. Bij de rubrieken voor bedrijfcollecties (drie dieren van één bedrijf) is uniformiteit in de groep ook een heel belangrijk speerpunt van de jury. Verder word vanuit alle melkgevende dieren de koe gekozen die de titel koe met het mooiste/beste uier mag dragen.
De inschrijving voor de rundveekeuring is inmiddels gesloten.

In samenwerking met de fokstudieclub van Dalen wordt dit jaar een nieuw onderdeel toegevoegd: de vaarzenjackpot. Dit houdt in dat er vroegtijdig voorafgaand aan de keuring drachtige pinken worden opgegeven voor de keuring en die tijdens de keuring al gekalfd hebben. De vooruitziende blik die er moet zijn bij opgave van de dieren is een extra uitdaging voor de inzender. Inzenders voor dit onderdeel betalen inschrijfgeld, het totaalbedrag aan inschrijfgeld is verdubbeld door veehandel Pat uit Schoonebeek. De totale pot wordt verdeeld onder de winnaars van deze rubriek. Er zijn ruim dertig dieren opgegeven
De inschrijving voor de vaarzenjackpot is inmiddels gesloten.

Kalver/jongvee opfokkampioenschap
De liefhebberij om met vee naar de keuring te gaan, begint jong. Kinderen en jongeren in de leeftijd van 4 t/m 20 jaar nemen met hun kalf/pink deel aan de kampioenschappen die in drie leeftijdsgroepen worden gehouden. Er wordt hard door de deelnemers gewerkt: het geselecteerde kalf wordt van te voren geschoren en gewassen. Daarnaast moet er natuurlijk veel mee worden geoefend. De deelnemer leert samen met het jonge dier de kneepjes van het vak, waardoor zij later als ervaren begeleider volwassen dieren kunnen meenemen naar de exterieurkeuring.
De inschrijving voor de kalver/jongvee opfokkampioenschap is inmiddels gesloten.

De jury beoordeelt hoe de deelnemers de dieren voorbrengen in de ring; of zij hun dier onder controle hebben. En er wordt gekeken naar de uiterlijke verzorging van het dier (toilet).
Voor de groep deelnemers ouder dan 15 jaar is er een apart kampioenschap voor het toiletteren en het voorbrengen.
Bekijk de richtlijn begeleiden en toiletteren.

We zijn onderzoekende de invulling aan de opfokwedstrijd iets te veranderen van opzet om meer competitie in dit element toe te voegen. Uiteraard zullen deelnemers hier vroegtijdig van op de hoogte gebracht worden, we zullen uiteraard de drempel laag houden zoals iedereen van ons gewend is.

Vraagprogramma rundveekeuring
Het vraagprogramma voor de rundveekeuring op vrijdag 13 juli 2018:

• Deelname kalver/jongveeopfokkampioenschappen
• Rubriek t.b.v. de competitie
d.m.v. een ingezonden kalf uit elke kern
• Rubrieken kalveren en pinken
• Bedrijfscollecties drietallen jongvee
• De vaarzenjackpot (inschrijving gesloten)
• Vaarzen
• 2e kalfs koeien
• Oudere Koeien
• Bedrijfscollecties drietallen melkgevend
De inschrijving voor het vraagprogramma is inmiddels gesloten. 

Zowel de rundveekeuring als de opfokkampioenschappen starten op vrijdag 13 juli om 10.00 uur op het Zuidenveldterrein.

Informatie en inlichtingen rundveekeuring/opfokkampioenschappen:
www.zuidenveld.com.
Jan-Hendrik Meppelink, tel. 06 – 51 31 17 40
Harrie Lubbers, tel. 06 – 41 75 74 46

Bekijk de veterinaire aanvoerregels Zuidenveld Dalen 2018.
Bekijk de uitnodiging rundvee keuring 26 mei 2018