Programma

Wanneer u dit bekijkt op uw telefoon:
= lijst
= bij ruimte blokkenschema

Donderdag 12 juli

18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Feesttent
Feesttent
Opening Zuidenveld, Prijsuitreiking, Miss Zuidenveldverkiezing
20:00 - 22:00
Opening in aanwezigheid van de burgemeester

Na de optocht volgt de officiële opening van het Zuidenveld Dalen 2018.

Daarnaast worden de winnaars van de versieringen en tuinkeuringen bekend gemaakt.

Om 21.00 uur begint een nieuw onderdeel van de Zuidenveldcompetitie, Miss Zuidenveld.

Alle 8 kernen vaardigen een miss af die haar kern vertegenwoordigt.Welke dame uit Sleen, Zweeloo, Oosterhesselen, Coevorden, Schoonebeek, Emmen, Odoorn of Dalen vertegenwoordigt haar Zuidenveldkern het beste? De missen presenteren zich in een eerste ronde tijdens de optocht. Daarna volgt na de opening van het Zuidenveld de tweede ronde in de feesttent. Kom allemaal en moedig jouw favoriete miss aan! De dame die wint, mag zich Miss Zuidenveld noemen.

Muziek door Weijdepop // Cave Canem
22:00 - 00:00
De band Cave Canem

Cave Canem is een erg diverse band, opgericht in 2010 door Frank Bremer en Jarnick Hulzebos. In 2013 besloot de band zich te richten op akoestische rock covers van de '50s tot het heden. Denk hierbij aan klassiekers zoals 'Country Roads' van John Denver, maar ook andere muziekgenres zoals 'Alive' van Pearl Jam.

Cave Canem heeft vele optredens achter de rug, waardoor gesteld kan worden dat de jongens meer dan genoeg podiumervaring hebben opgedaan om er een mooi feestje van te kunnen maken!

www.cavecanemband.com
www.weijdepop.nl

Dorp
Dorp
Optocht
18:30 - 20:00
Lichtroute
20:00 - 00:00
Lichtroute door het dorp

Lichtroute Zuidenveld Dalen
De route kan fiets, per auto of lopend worden gevolgd.

Fietspuzzeltocht
Tijdens het Zuidenveld kun je uiteraard de lichtroute volgen. Maar wist je dat er over de lichtroute een fietspuzzeltocht loopt? Je kunt de route hier downloaden of afhalen bij de infostand op het Zuidenveldterrein. Na afloop kun je de ingevulde puzzel inleveren in één van de twee melkbussen op het Zuidenveldterrein. Wie weet ga je er met één van de drie prijzen vandoor.

Vrijdag 13 juli

09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
Feesttent
Feesttent
Scholenproject
09:00 - 13:30

Op het Zuidenveldterrein worden verschillende activiteiten georganiseerd voor kinderen van 2 t/m 12 jaar.

Kinderen die niet op de BWB-, Marke of Stidalschool of peuterspeelzaal of kinderopvang Kinderwereld zitten, maar wel in Dalen, Wachtum, Dalerveen of Stieltjeskanaal wonen en graag mee willen doen aan het scholenproject kunnen zich voor 1 juli hiervoor aanmelden via www.zuidenveld.com/scholenproject Voor kinderen in de leeftijd van 2 tot 4 jaar geldt dat ze begeleid moeten worden door een volwassene.

Jongeren gezocht voor hulp bij scholenproject Ben jij 15 jaar of ouder en lijkt het jou leuk om op vrijdag 13 juli te helpen bij het scholenproject? Kijk voor meer informatie en het aanmelden op www.zuidenveld.com/scholenproject

Huiskamermuziek door Weijdepop
13:00 - 18:00
Bottleneck Rockers

Een 2 mans akoestische rockformatie uit Almelo bestaande uit Jean Hofman en Niek Mollen. Dit duo heeft haar zinnen gezet op de meest pure vorm van muziek maken en publiek vermaken, zoals zij het zelf noemen: "acoustic to the bone'.

www.thebottleneckrockers.nl
www.weijdepop.nl

Gratis voorstelling voor groep 5 t/m 8 van de basisschool

Speciaal voor het Zuidenveld maakt improvisatietheater The Big Mo twee voorstellingen voor twee leeftijdsgroepen. Met een flinke dosis energie en humor betrekken de acteurs de kinderen op een prettige en interactieve manier bij het thema Zuidenveld. De organisatie van het Zuidenveld nodigt alle kinderen uit Dalen, Dalerveen, Stieltjeskanaal en Wachtum van harte uit om naar deze gratis voorstellingen te komen.

www.thebigmo.nl

Gratis voorstelling 2 jaar t/m groep 4

Speciaal voor het Zuidenveld maakt improvisatietheater The Big Mo twee voorstellingen voor twee leeftijdsgroepen. Met een flinke dosis energie en humor betrekken de acteurs de kinderen op een prettige en interactieve manier bij het thema Zuidenveld. De organisatie van het Zuidenveld nodigt alle kinderen uit Dalen, Dalerveen, Stieltjeskanaal en Wachtum van harte uit om naar deze gratis voorstellingen te komen.

www.thebigmo.nl

Pearl Village
18:00 - 01:00

Joruss & Frank-E presents:

PEARL VILLAGE FESTIVAL 2018.

Vrijdag de 13e, de welbekende ongeluksdag, wordt dit jaar compleet omgetoverd tot jouw geluksdag. Leef je uit bij de indoor mainstage of de nieuwe outdoor stage “de Huiskamer”. Dans op je favoriete guilty pleasures bij (regionale én nationale) bekende DJ’s en ervaar een nieuwe festival locatie met heerlijke chill & food area’s.

Zaterdag 14 juli? Yes! Pearl Village Festival is voor het eerst twee dagen. Op zaterdag wordt de nieuwe outdoor stage: ”de Huiskamer” op z’n kop gezet door meerdere bekende DJ’s.

✔ De indoor mainstage wordt dubbel zo groot
✔ Meer dan 10 regionaal én nationaal bekende DJ’s
✔ NIEUW: Outdoor stage: ”de Huiskamer”
✔ NIEUW: Festivalterrein op nieuwe locatie
✔ NIEUW: Chill-out & Food area’s
✔ Waanzinnige licht- en lasershows en special effects
✔ Tijdens het Zuidenveld weekend in Dalen

Line-up: To be announced soon!

Join the event & Tell your friends!

www.pearlvillage.nl

Festivalterrein
Festivalterrein
Veekeuringen
09:00 - 16:00
Rundveekeuring, kalveropfokwedstrijden, KWPN Paardenkeuring

• Rundvee
• Kalveropfokwedstrijden
• Veulens
• Tuigpaarden

Rundveekeuring
De Rundveekeuring is één van de traditioneel onlosmakelijke onderdelen van het Zuidenveld. Op deze keuring worden de beste koeien pinken en kalveren uit de zuidoosthoek van Drenthe gekeurd op hun exterieur, door een onafhankelijke jury elders uit het land. Verder word vanuit alle melkgevende dieren de koe gekozen die de titel koe met het mooiste/beste uier mag dragen.
Lees meer op www.zuidenveld.com/rundveekeuring

In samenwerking met de fokstudieclub van Dalen wordt dit jaar een nieuw onderdeel toegevoegd: de vaarzenjackpot. Dit houdt in dat er vroegtijdig voorafgaand aan de keuring drachtige pinken worden opgegeven voor de keuring en die tijdens de keuring al gekalfd hebben. Er zijn ruim dertig dieren opgegeven (inschrijving is gesloten).
Lees meer op www.zuidenveld.com/rundveekeuring

Kalver/jongvee opfokkampioenschap
De liefhebberij om met vee naar de keuring te gaan, begint jong. Kinderen en jongeren in de leeftijd van 4 t/m 20 jaar nemen met hun kalf/pink deel aan de kampioenschappen die in drie leeftijdsgroepen worden gehouden.
De jury beoordeelt hoe de deelnemers de dieren voorbrengen in de ring; of zij hun dier onder controle hebben. En er wordt gekeken naar de uiterlijke verzorging van het dier (toilet).
Voor de groep deelnemers ouder dan 15 jaar is er een apart kampioenschap voor het toiletteren en het voorbrengen.
Lees meer op www.zuidenveld.com/rundveekeuring

Vraagprogramma rundveekeuring
Het vraagprogramma voor de rundveekeuring op vrijdag 13 juli 2018 (alle inschrijvingen zijn inmiddels gesloten):
• Deelname kalver/jongveeopfokkampioenschappen
• Rubriek t.b.v. de competitie d.m.v. een ingezonden kalf uit elke kern
• Rubrieken kalveren en pinken
• Bedrijfscollecties drietallen jongvee
• De vaarzenjackpot (inschrijving gesloten)
• Vaarzen
• 2e kalfs koeien
• Oudere Koeien
• Bedrijfscollecties drietallen melkgevend
Lees meer op www.zuidenveld.com/rundveekeuring

Informatie en inlichtingen rundveekeuring/opfokkampioenschappen:
www.zuidenveld.com/rundveekeuring
Jan-Hendrik Meppelink, tel. 06 – 51 31 17 40
Harrie Lubbers, tel. 06 – 41 75 74 46

KWPN Paardenkeuring
Het Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland (KWPN) is met haar paardenkeuring al jarenlang te gast op het Zuidenveld. Op het vraagprogramma staan: rijpaardveulens, tuigpaardveulens en tuigpaarden twee jaar en ouder. De hoogst geklasseerde tuigpaarden worden door de jury aangewezen om deel te nemen aan de Centrale Keuring voor Noord-Nederland. De hoogst geklasseerde rijpaardveulens worden door de jury aangewezen om deel te nemen aan de Centrale Keuring voor rijpaarden.

Opgave voor 13 juni 2018 bij het KWPN.
Zie voor meer informatie www.kwpn.nl

Voor de keuring heeft het KWPN voorbrengers geregeld. Indien deelnemers hier gebruik van wensen te maken, dan kunnen ze zelf rechtstreeks contact opnemen met het KWPN (tel. 06-54378952, Hans Lufting).

Dorp
Dorp
Boekpresentatie Marieke Sanders-ten Holte
13:30 - 16:30
Locatie Hoofdstraat 47

Marieke Sanders-ten Holte presenteert boek over familie Ten Holte

Het Zuidenveld is een begrip in de familie Sanders-ten Holte. Reden voor Marieke Sanders-ten Holte om juist tijdens het Zuidenveld het door haar en Huib D. Minderhoud geschreven boek ‘ZONDAG IN DALEN, kroniek van de Drentse familie ten Holte’ te presenteren. Ze doet dit op de locatie Hoofdstraat 47, schuin tegenover het Zuidenveldterrein.

Marieke Sanders-ten Holte: “Mijn grootvader, Burgemeester J.A. ten Holte, vader Hans en tante Zus namen ons altijd mee naar het Zuidenveld: de veekeuringen, de paardenwedstrijden, de bogen en de versieringen in het dorp staan mij nog helder voor de geest. En ik heb die traditie voortgezet. Elk jaar gaan wij met de hele familie kijken: spannend wie dit jaar de winnaar wordt van de door ons uitgeloofde prijs.”

Familiearchief
Die belangstelling van de familie voor de landbouwtentoonstellingen dateert al vanaf het begin van het Zuidenveld in 1917, en zelfs ver daarvoor. “Niet zo vreemd omdat wij al vele generaties land bezitten in Dalen en Wachtum. Toen ik onlangs ging snuffelen in het familiearchief vond ik dozen vol foto’s, familiekiekjes van ver voor de oorlog, Zuidenveld, Koornboeken uit 1817 waarin de pacht werd opgeschreven, contracten met pachters uit 1738, kasboeken met namen van families die ook nu nog in Dalen wonen, allerlei spulletjes. En ik vond oude glasnegatieven met een waarop mijn betovergrootvader J.A. ten Holte, burgemeester in 1840, en zijn vrouw Alberta Kymmell staan afgebeeld. Er is ook een aardige foto van het bestuur van de landbouwtentoonstelling waarop mijn grootvader en vader, nog een jonge vent, staan samen met een rij keurig geklede heren. Kennelijk het bestuur, heel plechtig.”

Herinneringen
Al deze vondsten brachten veel herinneringen bij Marieke boven. “Aan de zondagmiddagen, waarop ik als achtjarig meisje thee ging drinken bij mijn grootouders, aan de mensen uit het dorp, het Paasvuur, oude gebruiken en gewoontes. Hierover gaat het door mij geschreven boek: ‘ZONDAG IN DALEN, kroniek van de Drentse familie ten Holte’. Dit mooi uitgevoerde boek bevat talloze, vaak niet eerder gepubliceerde foto’s uit het archief van onze familie ten Holte.”

Boek bestellen
Het boek ‘ZONDAG IN DALEN, kroniek van de Drentse familie ten Holte’ kan worden besteld via Stichting Aold Daol’n door een mail te sturen aan het secretariaat, Anna Wiers, famwiers@ziggo.nl, tel. 06 – 38 72 61 15.
Het boek kan worden afgehaald, dan wel gekocht, tijdens het Zuidenveld van vrijdag 13 t/m zondag 15 juli 2018 in een zeer bijzondere locatie en wel Hoofdstraat 47 te Dalen, schuin tegenover het tentoonstellingsterrein. In dit rijksmonument (voormalig koetsiershuisje en schoenenzaak) vindt ook een beeldpresentatie plaats van het indrukwekkende jubileumboek dat in 1938 door de bevolking van de gemeente Dalen is aangeboden aan burgemeester ten Holte. En er is een kleine tentoonstelling ingericht met foto’s en objecten uit het familiearchief.

- Bij verzending per post wordt € 3.50 in rekening gebracht
- Bij voorintekening kost het boek € 17,50
- Na 1 juli kost het boek € 19,50

Seniorencompetitie
20:00 - 22:00
In Selkersgoorn

Wedden dat?

Senioren uit Dalen, Dalerveen, Stieltjeskanaal en Wachtum zijn op de vrijdagavond van harte welkom om naar De Selkersgoorn te komen. In samenwerking met De Selkersgoorn wordt daar ‘Wedden Dat’ georganiseerd. Iedereen kan meedoen en tegelijkertijd is dit ook een onderdeel van de Zuidenveldcompetitie.

www.zuidenveld.com/seniorencompetitie
De Selkersgoorn

Lichtroute
20:00 - 00:00
Lichtroute door het dorp

Lichtroute Zuidenveld Dalen
De route kan fiets, per auto of lopend worden gevolgd.

Fietspuzzeltocht
Tijdens het Zuidenveld kun je uiteraard de lichtroute volgen. Maar wist je dat er over de lichtroute een fietspuzzeltocht loopt? Je kunt de route hier downloaden of afhalen bij de infostand op het Zuidenveldterrein. Na afloop kun je de ingevulde puzzel inleveren in één van de twee melkbussen op het Zuidenveldterrein. Wie weet ga je er met één van de drie prijzen vandoor.

Zaterdag 14 juli

09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
Feesttent
Feesttent
Huisdierenkeuring
10:00 - 12:00

Meer informatie volgt.

Seniorenprogramma
15:00 - 17:00

Meer informatie volgt.

Huiskamermuziek door Weijdepop
15:00 - 19:30
These Roads, Julia Kisjes en The Black Five

These Roads
Van 15.00 tot 16.00 uur
Julia Kisjes
Van 16.00 tot 17.00 uur

The Black Five
Van 17.00 tot 18.00 uur
www.weijdepop.nl

Feestavond
20:00 - 01:00
Feestavond

Op zaterdagavond barst het feest los!
Qmusic-dj Martijn Biemans, afkomstig uit Coevorden, en PPM BAND! de beste en gezelligste coverband van Nederland, zetten de tent op z’n kop!

Kaartverkoop start binnenkort via:
www.zuidenveld.com/
www.eventics.nl
www.pearlvillage.nl

Festivalterrein
Festivalterrein
Paardenconcours: springen
09:00 - 16:00

Paarden springen, alle klassen, hoofdring

Het is gelukt om een selectiewedstrijd voor de regionale kampioenschappen dressuur voor alle klassen naar het Zuidenveld te halen.

Meer informatie over dit onderdeel en aanmelden:
www.zuidenveld.com/dressuur-en-springen

Concours Hippique
09:00 - 16:00

Op zaterdag 14 juli is het Nationaal Concours Hippique tijdens het Zuidenveld. Dit jaar verwachten we de top van de 5-jarigen!

Lees meer over het evenement, het vraagprogramma en het aanmelden

Beach Soccer
10:00 - 16:00
Beach Soccer - Copa del Zuidenveld voor de kernen

Voetballiefhebbers komen volop aan hun trekken tijdens het Zuidenveld. Zowel op zaterdag als op zondag wordt er gestreden om de Copa del Zuidenveld. Dit beachsoccertoernooi wordt georganiseerd in samenwerking met VV Dalen.

Op zaterdag strijden de acht voetbalteams uit de Zuidenveldkernen met elkaar.
Op zondag is er een open inschrijving.

Iedereen die een potje wil beachsocceren, is van harte welkom.
Deelname kost € 20 per team (excl. fee).

Lees meer over Copa del Zuidenveld of schrijf je in voor de zondag op www.zuidenveld.com/beachsoccer-copa-del-zuidenveld

Reindersdijk
Reindersdijk
Paardenconcours: dressuur
09:00 - 16:00

Paarden dressuur, locatie Reindersdijk

Het is gelukt om een selectiewedstrijd voor de regionale kampioenschappen dressuur voor alle klassen naar het Zuidenveld te halen.

Meer informatie over dit onderdeel en aanmelden:
www.zuidenveld.com/dressuur-en-springen

Polocrosse
10:00 - 16:00
Internationaal Polocrosse Toernooi

Op het Zuidenveldfestival wordt een Internationaal Polocrosse Toernooi gespeeld. Dit jaar zijn dat Europees Kampioenschappen Polocrosse.

Deze in Nederland nog jonge hippische sport wordt gespeeld tussen twee teams, elk team telt drie spelers. Door middel van een stok met daaraan een netje moet men de bal aan de overkant van het veld tussen twee doelpalen werpen. Dit alles op het paard. De bal wordt naar elkaar overgespeeld of van elkaar afgepakt. Een behendigheidssport voor ruiter en paard. Spannende wedstrijden voor alle leeftijden.

De Polocrosse spelers, hun begeleiders en hun paarden verblijven het gehele weekend op het Zuidenveldterrein.

Dorp
Dorp
Boekpresentatie Marieke Sanders-ten Holte
13:30 - 16:30
Locatie Hoofdstraat 47

Marieke Sanders-ten Holte presenteert boek over familie Ten Holte

Het Zuidenveld is een begrip in de familie Sanders-ten Holte. Reden voor Marieke Sanders-ten Holte om juist tijdens het Zuidenveld het door haar en Huib D. Minderhoud geschreven boek ‘ZONDAG IN DALEN, kroniek van de Drentse familie ten Holte’ te presenteren. Ze doet dit op de locatie Hoofdstraat 47, schuin tegenover het Zuidenveldterrein.

Marieke Sanders-ten Holte: “Mijn grootvader, Burgemeester J.A. ten Holte, vader Hans en tante Zus namen ons altijd mee naar het Zuidenveld: de veekeuringen, de paardenwedstrijden, de bogen en de versieringen in het dorp staan mij nog helder voor de geest. En ik heb die traditie voortgezet. Elk jaar gaan wij met de hele familie kijken: spannend wie dit jaar de winnaar wordt van de door ons uitgeloofde prijs.”

Familiearchief
Die belangstelling van de familie voor de landbouwtentoonstellingen dateert al vanaf het begin van het Zuidenveld in 1917, en zelfs ver daarvoor. “Niet zo vreemd omdat wij al vele generaties land bezitten in Dalen en Wachtum. Toen ik onlangs ging snuffelen in het familiearchief vond ik dozen vol foto’s, familiekiekjes van ver voor de oorlog, Zuidenveld, Koornboeken uit 1817 waarin de pacht werd opgeschreven, contracten met pachters uit 1738, kasboeken met namen van families die ook nu nog in Dalen wonen, allerlei spulletjes. En ik vond oude glasnegatieven met een waarop mijn betovergrootvader J.A. ten Holte, burgemeester in 1840, en zijn vrouw Alberta Kymmell staan afgebeeld. Er is ook een aardige foto van het bestuur van de landbouwtentoonstelling waarop mijn grootvader en vader, nog een jonge vent, staan samen met een rij keurig geklede heren. Kennelijk het bestuur, heel plechtig.”

Herinneringen
Al deze vondsten brachten veel herinneringen bij Marieke boven. “Aan de zondagmiddagen, waarop ik als achtjarig meisje thee ging drinken bij mijn grootouders, aan de mensen uit het dorp, het Paasvuur, oude gebruiken en gewoontes. Hierover gaat het door mij geschreven boek: ‘ZONDAG IN DALEN, kroniek van de Drentse familie ten Holte’. Dit mooi uitgevoerde boek bevat talloze, vaak niet eerder gepubliceerde foto’s uit het archief van onze familie ten Holte.”

Boek bestellen
Het boek ‘ZONDAG IN DALEN, kroniek van de Drentse familie ten Holte’ kan worden besteld via Stichting Aold Daol’n door een mail te sturen aan het secretariaat, Anna Wiers, famwiers@ziggo.nl, tel. 06 – 38 72 61 15.
Het boek kan worden afgehaald, dan wel gekocht, tijdens het Zuidenveld van vrijdag 13 t/m zondag 15 juli 2018 in een zeer bijzondere locatie en wel Hoofdstraat 47 te Dalen, schuin tegenover het tentoonstellingsterrein. In dit rijksmonument (voormalig koetsiershuisje en schoenenzaak) vindt ook een beeldpresentatie plaats van het indrukwekkende jubileumboek dat in 1938 door de bevolking van de gemeente Dalen is aangeboden aan burgemeester ten Holte. En er is een kleine tentoonstelling ingericht met foto’s en objecten uit het familiearchief.

- Bij verzending per post wordt € 3.50 in rekening gebracht
- Bij voorintekening kost het boek € 17,50
- Na 1 juli kost het boek € 19,50

Pubquiz Zuidenveld
15:00 - 17:00
In De Baander

Deze pubquiz is in handen van de quizmasters Arnold en Edwin Hoogeveen en wordt gehouden in Restaurant De Baander. De pubquiz bestaat uit zes ronden:
Actueel
Zuidenveld
Cijfers & Letters
Weer & Verkeer
List & Bedrog
Muziekintro’s.

Wil jij samen met familie, buren, vrienden, jouw sportteam, zanggroep of anderen jouw kennis meten? Meld je dan aan op www.zuidenveld.com/zuidenveldpubquiz

Lichtroute
20:00 - 00:00
Lichtroute door het dorp

Lichtroute Zuidenveld Dalen
De route kan fiets, per auto of lopend worden gevolgd.

Fietspuzzeltocht
Tijdens het Zuidenveld kun je uiteraard de lichtroute volgen. Maar wist je dat er over de lichtroute een fietspuzzeltocht loopt? Je kunt de route hier downloaden of afhalen bij de infostand op het Zuidenveldterrein. Na afloop kun je de ingevulde puzzel inleveren in één van de twee melkbussen op het Zuidenveldterrein. Wie weet ga je er met één van de drie prijzen vandoor.

Zondag 15 juli

09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
Feesttent
Feesttent
Weijdepop
10:00 - 22:00
Muziek op diverse locaties

Zuidenveld sluit dit jaar af met Weijdepop: een flinke dosis goede muziek in de wei! De organisatie van Weijdepop is er opnieuw in geslaagd om een fantastisch programma aan te bieden. Ook op de andere dagen van het Zuidenveld verzorgt Weijdepop de muzikale invulling. Net als tijdens de rest van het Zuidenveld is er kinderanimatie en lekker eten. Kortom: kom met de hele familie en praat na over Zuidenveld 2018.

Programma Weijdepop op deze laatste Zuidenveld dag 2018:

De Dweilbergers (tijdens het Groot Daler Dorpsontbijt)
Van 10.00 tot 12.00 uur
Een vrolijk dweilorkest dat sinds 2017 ontstaan is uit het allround-orkest de Breibergers. De Dweilbergers bestaat uit 15 enthousiaste muzikanten die gezamenlijk leuke en vrolijke muziek maken, het repertoire is veelzijdig, rock, pop, hollandse medleys, evergreens en volksmuziek.
De Dweilbergers

Bigband Coevorden
Van 12.00 tot 13.00 uur
Grote tent

Jurgen Nijenbanning
Van 13.15 tot 13.30 uur
Huiskamer

Volharding + The Daler voices
Van 13.30 tot 14.30 uur
Grote tent

Diana Meesters
Van 14.30 tot 15.30 uur
Huiskamer

Prijsuitreiking
Van 15.30 tot 16.90 uur
Huiskamer

Bluesbende
Van 16.00 tot 17.00 uur
Grote tent

Uitreiking Zuidenveldbokaal en overdracht
Van 17.00 tot 17.30 uur
Huiskamer

Papaformigas
Van 17.30 tot 19.00 uur
Grote tent

Dilana
Van 19.00 tot 22.00 uur
Grote tent
www.dilanarocks.com

www.weijdepop.nl

Groot Daler Dorpsontbijt
10:00 - 12:00
Groot Daler Dorpsontbijt

Een goed feest maakt hongerig dus schuif op zondagochtend aan bij het Groot Daler Dorpsontbijt. Dit ontbijt wordt volledig gesponsord door de Ondernemersvereniging Dalen. Inwoners uit Dalen, Dalerveen, Stieltjeskanaal en Wachtum zijn van harte welkom!

Muziek tijdens het ontbijt wordt georganiseerd door Weijdepop

De Dweilbergers, van 10.00 tot 12.00 uur
Een vrolijk dweilorkest dat sinds 2017 ontstaan is uit het allround-orkest de Breibergers. De Dweilbergers bestaat uit 15 enthousiaste muzikanten die gezamenlijk leuke en vrolijke muziek maken, het repertoire is veelzijdig, rock, pop, hollandse medleys, evergreens en volksmuziek.
De Dweilbergers

Je kunt je voor dit gratis ontbijt aanmelden bij Bakker Eising en Bakker Kalkdijk in Dalen.

Prijsuitreikingen

Prijsuitreikingen van:

Heel Zuidenveld Schildert
Het mooiste Zuidenveldplaatje
Kinderjury wagens
Publieksprijs wagens.

Overdracht PLC Zweeloo

Van 17.00 tot 17.15 uur

Festivalterrein
Festivalterrein
Beach Soccer
09:00 - 16:00
Beach Soccer - Copa del Zuidenveld, open inschrijving

Open inschrijving.

Voetballiefhebbers komen volop aan hun trekken tijdens het Zuidenveld. Zowel op zaterdag als op zondag wordt er gestreden om de Copa del Zuidenveld. Dit beachsoccertoernooi wordt georganiseerd in samenwerking met VV Dalen.

Op zaterdag strijden de acht voetbalteams uit de Zuidenveldkernen met elkaar.
Op zondag is er een open inschrijving.

Iedereen die een potje wil beachsocceren, is van harte welkom.
Deelname kost € 20 per team (excl. fee).

Lees meer over Copa del Zuidenveld of schrijf je in voor de zondag op www.zuidenveld.com/beachsoccer-copa-del-zuidenveld

Springen voor pony's
09:00 - 13:00

Pony’s springen, alle klassen, hoofdring
Paarden springen, BB, B, L, hoofdring

Het is gelukt om een selectiewedstrijd voor de regionale kampioenschappen dressuur voor alle klassen naar het Zuidenveld te halen.

Meer informatie over deze onderdelen en aanmelden:
www.zuidenveld.com/dressuur-en-springen

Farmer Games
12:00 - 16:00

Hooizak werpen, Boerenknecht dragen, Touwtrekken; zo maar wat onderdelen van de Farmer Games. Highland games, maar dan gericht op het boerenleven. Acht teams uit de Zuidenveldkernen gaan met elkaar de strijd aan. Het belooft een spektakel te worden dus komt dat zien!

Meer informatie

Reindersdijk
Reindersdijk
Dressuur voor pony's en mennen
09:00 - 13:00

Menners
Op deze laatste Zuidenveld dag rijden de menners op het terrein aan de Reindersdijk een dressuurproef en een vaardigheidsparcours. Diverse aanspanningen laten de kunsten van het mennen zien. Wie kan het parcours door komen zonder een balletje van de pionnen af te laten vallen? Altijd weer een sensatie om naar te kijken. De spanning is te snijden.

Dressuur pony's
Het is gelukt om een selectiewedstrijd voor de regionale kampioenschappen dressuur voor alle klassen naar het Zuidenveld te halen.

Meer informatie over deze onderdelen en aanmelden:
www.zuidenveld.com/dressuur-en-springen

Polocrosse
10:00 - 16:00
Internationaal Polocrosse Toernooi

Op het Zuidenveldfestival wordt een Internationaal Polocrosse Toernooi gespeeld. Dit jaar zijn dat Europees Kampioenschappen Polocrosse.

Deze in Nederland nog jonge hippische sport wordt gespeeld tussen twee teams, elk team telt drie spelers. Door middel van een stok met daaraan een netje moet men de bal aan de overkant van het veld tussen twee doelpalen werpen. Dit alles op het paard. De bal wordt naar elkaar overgespeeld of van elkaar afgepakt. Een behendigheidssport voor ruiter en paard. Spannende wedstrijden voor alle leeftijden.

De Polocrosse spelers, hun begeleiders en hun paarden verblijven het gehele weekend op het Zuidenveldterrein.

Daoler Tuun
Daoler Tuun
Heel Zuidenveld schildert
13:00 - 15:00

De Daoler Tuun als schilderplek. Een perfecte ambiance wat ongetwijfeld tot fantastische kunstwerken leidt. Schilders, zowel kinderen als volwassenen, uit de acht kernen maken ter plekke een schilderij en worden beoordeeld door een deskundige jury. Kom en geniet van de omgeving en al het moois wat wordt gemaakt.

Ga voor meer informatie over Heel Zuidenveld Schildert en aanmelden naar Heel Zuidenveld schildert

Dorp
Dorp
Boekpresentatie Marieke Sanders-ten Holte
13:30 - 16:30
Locatie Hoofdstraat 47

Marieke Sanders-ten Holte presenteert boek over familie Ten Holte

Het Zuidenveld is een begrip in de familie Sanders-ten Holte. Reden voor Marieke Sanders-ten Holte om juist tijdens het Zuidenveld het door haar en Huib D. Minderhoud geschreven boek ‘ZONDAG IN DALEN, kroniek van de Drentse familie ten Holte’ te presenteren. Ze doet dit op de locatie Hoofdstraat 47, schuin tegenover het Zuidenveldterrein.

Marieke Sanders-ten Holte: “Mijn grootvader, Burgemeester J.A. ten Holte, vader Hans en tante Zus namen ons altijd mee naar het Zuidenveld: de veekeuringen, de paardenwedstrijden, de bogen en de versieringen in het dorp staan mij nog helder voor de geest. En ik heb die traditie voortgezet. Elk jaar gaan wij met de hele familie kijken: spannend wie dit jaar de winnaar wordt van de door ons uitgeloofde prijs.”

Familiearchief
Die belangstelling van de familie voor de landbouwtentoonstellingen dateert al vanaf het begin van het Zuidenveld in 1917, en zelfs ver daarvoor. “Niet zo vreemd omdat wij al vele generaties land bezitten in Dalen en Wachtum. Toen ik onlangs ging snuffelen in het familiearchief vond ik dozen vol foto’s, familiekiekjes van ver voor de oorlog, Zuidenveld, Koornboeken uit 1817 waarin de pacht werd opgeschreven, contracten met pachters uit 1738, kasboeken met namen van families die ook nu nog in Dalen wonen, allerlei spulletjes. En ik vond oude glasnegatieven met een waarop mijn betovergrootvader J.A. ten Holte, burgemeester in 1840, en zijn vrouw Alberta Kymmell staan afgebeeld. Er is ook een aardige foto van het bestuur van de landbouwtentoonstelling waarop mijn grootvader en vader, nog een jonge vent, staan samen met een rij keurig geklede heren. Kennelijk het bestuur, heel plechtig.”

Herinneringen
Al deze vondsten brachten veel herinneringen bij Marieke boven. “Aan de zondagmiddagen, waarop ik als achtjarig meisje thee ging drinken bij mijn grootouders, aan de mensen uit het dorp, het Paasvuur, oude gebruiken en gewoontes. Hierover gaat het door mij geschreven boek: ‘ZONDAG IN DALEN, kroniek van de Drentse familie ten Holte’. Dit mooi uitgevoerde boek bevat talloze, vaak niet eerder gepubliceerde foto’s uit het archief van onze familie ten Holte.”

Boek bestellen
Het boek ‘ZONDAG IN DALEN, kroniek van de Drentse familie ten Holte’ kan worden besteld via Stichting Aold Daol’n door een mail te sturen aan het secretariaat, Anna Wiers, famwiers@ziggo.nl, tel. 06 – 38 72 61 15.
Het boek kan worden afgehaald, dan wel gekocht, tijdens het Zuidenveld van vrijdag 13 t/m zondag 15 juli 2018 in een zeer bijzondere locatie en wel Hoofdstraat 47 te Dalen, schuin tegenover het tentoonstellingsterrein. In dit rijksmonument (voormalig koetsiershuisje en schoenenzaak) vindt ook een beeldpresentatie plaats van het indrukwekkende jubileumboek dat in 1938 door de bevolking van de gemeente Dalen is aangeboden aan burgemeester ten Holte. En er is een kleine tentoonstelling ingericht met foto’s en objecten uit het familiearchief.

- Bij verzending per post wordt € 3.50 in rekening gebracht
- Bij voorintekening kost het boek € 17,50
- Na 1 juli kost het boek € 19,50

Lichtroute
20:00 - 00:00
Lichtroute door het dorp

Lichtroute Zuidenveld Dalen
De route kan fiets, per auto of lopend worden gevolgd.

Fietspuzzeltocht
Tijdens het Zuidenveld kun je uiteraard de lichtroute volgen. Maar wist je dat er over de lichtroute een fietspuzzeltocht loopt? Je kunt de route hier downloaden of afhalen bij de infostand op het Zuidenveldterrein. Na afloop kun je de ingevulde puzzel inleveren in één van de twee melkbussen op het Zuidenveldterrein. Wie weet ga je er met één van de drie prijzen vandoor.